lauantai 13. joulukuuta 2014

Punajuuri-pähkinäleipä

Mulla alkoi torstaina joululoma! Tätä lomaa on kyllä odotettu ja tuntuu että se on myös tämän syksyn jälkeen jossain määrin ansaittu. Blogissa on eletty hiljaiseloa ihan urakalla, koska musta on vaan tuntunut etten ole yksinkertaisesti ehtinyt leipoa. Ruokahommatkin on ollut pitkän aikaa niin perussettiä, ettei niitä kehtaa kauheasti kylillä huudella. Eilen leivoin kuitenkin jotain julkaisukelpoista ja jakamisen arvoista pitkän tauon jälkeen. Bongasin Pikku murusia blogista ihanan ohjeen (tein ohjeen suurinpiirtein ohjeen mukaan;) ja voin suositella tätä leipää lämpimästi. Tämä voisi olla näin joulun alla myös hauska vieminen ystävälle.

Punajuuri-pähkinäleipä (2kpl)

esitaikina: 2g tuorehiivaa, 1dl vettä,  1dl vehnäjauhoja (sekoita yhteen ja anna olla huoneen lämmössä kelmun alla 12h)

taikina:
2dl vettä
15g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
3,5dl vehnäjauhoja (lisää jauhoja tarvittaessa, mutta älä tee taikinasta liian jämäkkää)
0,5dl ruisjauhoja
2 raastettua punajuurta
n.1 tl suolaa
pieni kourallinen pähkinöitä (itselläni hasselpähkinöitä) karkeasti rouhittuna

Sekoita esitaikinaan vesi, hiiva, hunaja, jauhot ja punajuuriraaste. Vaivaa taikinaa reilu 10min ja lisää sekaan suola. Vaivaa taikinaa vielä 5min. Lisää pähkinät taikinaan ja vaivaa vain sen verran että pähkinät sekoittuvat taikinaan. Peitä kulho ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 90min. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo leiviksi. (leivo leivät esim leivinpaperilla ettei taikina värjää pöytää punaiseksi) Kohota leipiä vielä liinan alla n.30min ja paista sitten 200 asteessa 30 min.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti