keskiviikko 27. elokuuta 2014

Rustiikkiset nokkossämppärit

Tänään pakkasta tonkiessani muistin, että alkukesästä tuli kerättyä talteen muutama pussi nokkosia. Nokkoset sopivat aika kivasti erilaisiin leipiin ja tällä kertaa ne päätyivät sämpylöihin. Tein sämpylätaikinan ihan perinteisellä reseptillä, mutta korvasin osan jauhoista leseillä. Rustiikkisia näistä sämpylöistä tekee niiden konstailematon ulkonäkö. Jätin taikinan tarkoituksella aavistuksen löysäksi ja lusikoin pellille kekoja, jotka sitten muotoutuivat uunissa sämpylöiksi. Ennen uuniin menoa pirskottelin vielä hieman oliiviöljyä taikinakekojen päälle ja uuniin tungin pohjalle vesiastian, jotta vesihöyry tekisi sämpylöisen pinnasta rapeamman.

Nokkossämpylät

5 dl maitoa/vettä
50 g hiivaa(kuivahiivaa n. 1,5 pussia)
50 g voita/oliiviöljyä
2dl nokkosia  hienonnettuna
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Lisää rasva taikinaan ja lisää sitten loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia. Lusikoi taikinasta kekoja pellille leivinpaperin päälle, ja ripottele halutessasi päälle vielä aavistuksen verran oliiviöljyä. Paista sämpylöitä 225 asteessa reilu 10 min, kunnes ne ovat päältä kullanruskeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti