torstai 10. huhtikuuta 2014

Tortano

Tortano on italialainen leipä, joka täytetään erilaisilla täytteillä. Tein eilen leivän ensimmäistä kertaa iltapalaksi, ja täytyy myöntää että leivästä tuli aika herkullista. Vieraana olleille isovanhemmillekin leipä näytti maistuvan. Olin kuolannut ohjetta jo pidemmän aikaa Leilan Pala Kakkua kirjasta, ja nyt vihdoin sain aikaiseksi tehtyä moisen. Leipä ei todellakaan ole vaikea tehdä, ja valmistuu aika nopeasti (mitä nyt kohottamiseen menee jonkin verran aikaa). Laitoin täytteeksi punaista pestoa, prosciutto kinkkua, mozzarellaa ja basilikaa, mutta täytteeseen voisi sopia hyvin myös esimerkiksi oliivit tai aurinkokuivatut tomaatit. NAM! Tämä leipä voisi olla oiva tarjoilu myös kevään ja kesän piknikkeihin ja brunsseihin.

1 Leipä

15g tuorehiivaa
3dl haaleaa vettä
2rkl oliiviöljyä
1rkl hunajaa
1rkl suolahiutaleita/suolaa
2 1/2dl durumvehnäjauhoja
4dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte
200g mozzarellaa
punaista pestoa
200g prosciuttokinkkua
kourallinen tuoretta basilikaa

Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon vesi, oliiviöljy, hunjaja ja suola. kun hiiva on sekoittunut veteen hyvin, sekoita joukkoon durumjauhot ja sen jälkeen vähän kerrallaan vehnäjauhot samalla alustaen. Peitä kimmoisa taikina leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30min. Viipaloi sillä aikaa mozzarella ja ota täyteaineet valmiiksi esiin. Painele taikina n.1cm paksuiseksi suorakaiteeksi jauhotetulle pöydälle. (Leilan ohjeessa luki, että älä kaaviloi, tai tarvittava ilma lähtee taikinasta pois) Levitä leipätaikinan päälle ensin ohut kerros punaista pestoa, ja laita sen päälle vuorotellen mozzarellaa, kinkkua ja basilikaa. Voitele taikinan uloin pitkä sivu vedellä, ja kierrä pitkä sivu edellä rullaksi. (eli vain pitkät sivut yhteen, älä rullaa "useammalle kierrokselle") Käännä sitten rulla rinkiläksi ja asettele pellille leivinpaperinpäälle saumapuoli alaspäin.  Anna leivän kohotan vielä n. 30min pellillä ennen paistamista.Paista leipää 250 asteessa  20-25mn ja anna leivän jäähtyä vielä paistamisen jälkeen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti