sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Omppupiirakkaa amerikkalaisittain

Pari päivää sitten leivoin omppupiirakan amerikkalaiseen tyyliin. Siitä tuli ihan tosi hyvän makuista (etenkin vielä vähän lämpöisenä), vaikka kuvista ja ulkomuodosta noin muutenkin tulikin niin karuja. En vain ole oppinut tekemään näistä kuorellisista piirakoista minkään näkösiä enkä todellakaan oaa kuvata niitä, mutta näillä mennään.Tämän piirakan kaverina olisi toiminut hyvin vaniljajätski tai -kastike, mutta sitä varten en jaksanut enää kauppaan kipittää.


Amerikkalainen omppupiirakka:

Taikina:
6dl vehnäjauhoja
200g voita kuutioituna
1dl vettä

Piirakan sisus:
5 omenaa (granny smith)
1/2tl jauhettua muskottipähkinää
1dl sokeria
1rkl kanelia

Voiteluun yksi muna

Nypi kuutioitu voi sekä vehnäjauhot sekaisin, ja lisää vesi joukkoon siten että saat muotoiltua taikinasta pallon. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa omenaviipaleet, sokeri ja mausteet. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan siten että toinen osa on hieman toista isompi. Kaulitse pienempi taikinapala hieman vuokaa isommaksi (28cm vuoka) ja asettele se vuokaan. Kaada täyte taikinan päälle ja kaulitse sitten toisesta taikinapalasta kuori piirakalle. Taikinaa voi jäädä hieman yli, joten sitä riittää halutessasi myös piirakan koristeluun. Voitele piirakka kananmunalla ja paista sitten 175 asteisessa uunissa n.40 min (tai kunnes kuori on saanut kauniin kullanruskean värin).


Eilen käytiin myös testaamassa meille uusi (kai se tuossa paikalla on jo hetken ollut) ravintola Fontti Turun keskustassa. En ole kuullut kovin hyviä arvosteluja kyseisesta ravintolasta, mutta täytyy kyllä sanoa että hieman haparoivat (mutta ystävälliset) työntekijät arvostelusta sivuuttaen, paikka oli kyllä ihan tosi kiva ja ruoka tosi hyvää. Suosittelen kyllä kokeilemaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti