keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Omppupiirakkaa

Huhhuh mikä syysväsymys. Johtuneekohan tuo tämän päivän verenluovutuksesta vai vaan syksyisestä ja pimeästä säästä, kuka tietää, mutta joka tapauksessa on sellainen olo että voisin jäädä peiton alle vaikka viikoksi putkeen.. En voi ainakaan väittää että väsyisin koulustressiin tällä hetkellä, ensimmäiset tentitkin ajoittuvat vasta ensi viikolle. Ehkä mä tästä vielä jossain vaiheessa ryhdistäydyn ja alan kunnon opiskelijaksi. Esimerkiksi tämän perjantain ihanien vuosijuhlien jälkeen.

Maku oli niiiin paljon parempi kuin ulkonäkö!
Lueskelen aika usein Lämmöllä tehtyä- blogia. En vain sukulaisuussuhteiden vuoksi, vaan siksi että se pitää sisällään tosi herkullisia ja houkuttelevia reseptejä. Maija oli sinne postannut yksi päivä ihanan omenapiirakan ohjeen, jota on tullut syötyä itsekin hänen äitinsä valmistamana. Päätin sitten toissa iltana tehdä moisen piirakan, kun olin juuri viikonloppuna raahannut taas lapsuuden kodista omppuja isot kasat tänne kaupunkiin. Minun tekemästäni piirakasta ei tullut todellakaan niin nätti kuin Maijalla kuvissaan, joten en lisännyt mitään välivaihekuvia tänne. Se oli semmoista räpeltämistä taas, että morjens.

Omenapiirakka (pellillinen):

Pohja:

250 g voita
5 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl kylmää vettä
Täyte:
n. 1,5 l omenaraastetta
3 dl hillosokeria
(ripaus kanelia)
 
Päälle:
1 kananmuna
hienoa sokeria
 
 
Nypi voi ja vehnäjauhot muruksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Teen tämän vaiheen aina monitoimikoneella, leikkuuterällä. Taikina valmistuu noin minuutissa. Pane taikina jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. ( Anna taikinan olla tosiaan ainakin se puoli tuntia siellä jääkaapissa, muuten taikinasta tulee vähän hankalasti muotoiltava kuten allekirjoittaneella kävi...)
 
Valmista sillä aikaa täyte. Poista omenoista siemenkodat, ulkomaiset omenat kannattaa myös kuoria. Raasta omenat. Raastetta tarvitaan reilu 1,5 l. Kääntelee raastetta pannulla vartin verran, jotta omenat alkavat selvästi pehmetä. Lisää joukkoon sokeri ja halutessasi ripaus kanelia. Anna täytteen jäähtyä hetki. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen saa olla hieman toista isompi. Kaulitse isompi pala pohjalevyksi. Käytä reilusti jauhoja. 
 
Nosta taikina leivinpaperin päälle uunin pellille. Kaulitse toinen pala kanneksi. Lisää täyte pohjalevyn päälle. Nosta kansi täytteen päälle. Voitele kannen reunat vedellä. Käännä pohjalevyn reunat päälle ja käy reuna läpi haarukalla kevyesti vedellen. Voitele piirakka munalla ja ripottele päälle sokeria. Pistele haarukalla. Paista hieman uunin keskitason alapuolella 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.

2 kommenttia:

  1. No kyllä näyttää hyvältä, nam! Taikina mokoma vaan on tosiaan melkoista löperöä lämpöisenä...

    VastaaPoista
  2. Joo ja kun ei tämmönen hätähousu malttanut odottaa niin siinä tarvittiin jo pikkusen miehenkin käsiä avuksi kun pohjaa alettiin leivinpaperille taiteilemaan :D

    VastaaPoista