keskiviikko 22. elokuuta 2012

Porkkanasämpylät

Jääkaapissa oli muutamia porkkanoita, siispä niille piti tehdä jotain. Ja koska itse lähden huomenna taas muualle töiden vuoksi, ja sieltä suoraan lomamatkalle ( JEEEE, Thaimaahan 2 viikoksi!! ), täytyi jääkaapin sisältöä hiukan setviä. Mies tuskin noita porkkanoita tuolta oma-aloitteisesti kuitenkaan syö. Tein siis porkkanasämpylöitä, melkein samalla ohjeella kuin tammikuussa postatuttuja sämpylöitä. Ainoa ero niihin sämpylöihin oli siis se, että käytin maidon tilalla vettä, ja lisäsin taikinaan 3-4dl porkkanaraastetta. Jauhoista ehkä n. 2/4 oli tässä taikinassa sämpyläjauhoja, 1/4 4 viljan leseitä ja loput 1/4 taikinaan tulevista jauhoista oli perus venhäjauhoja.
Porkkanaraaste lisää hiukan taikinan nestepitoisuutta, joten jauhoja saattaa joutua laittamaan hiukan enemmän kuin normaalisti.

Porkkanasämpylät:

5 dl vettä
50 g hiivaa(kuivahiivaa n. 1,5 pussia)
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja
3-4 dl porkkanaraastetta


Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla tai vaikkapa ohuelti oliiviöljyllä. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti