keskiviikko 1. elokuuta 2012

Omenapiirakka

Tämä omenapiirakkaresepti on yksi parhaimmista, joihin olen törmännyt. Ohjeen löysin Pastanjauhantaa blogista n. vuosi sitten ja se saavutti suuren suosion meidän perheessä. Rasvaa ja sokeria tässä ohjeessa ei ole säästelty, mutta niistähän ne parhaat maut syntyvätkin. Ei siis ihan mikään karppaajan resepti. Omenapiirakkaa olen tarjoillut vielä aavistuksen lämpöisenä vaniljajäätelön kera, niin että jäätelö sulaa hiukan piirakan päälle.

Omenapiirakka:
Juuri uunista tullut piirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
75 g kylmää voita
3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:
 2,4 dl ranskankermaa
2 munaa
2,4 dl sokeria
2 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 7 dl omenoita (esim. 6 omenaa tai enemmän)

Murupäällinen:
 0,8 dl jauhoja
0,8 dl sokeria
0,8 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
55 g voita

Valmista pohja nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele/painele lastalla kiinteäksi taikinaksi. Laita kylmään kelmussa noin tunniksi.
Valmista sitten täyte. Sekoita kulhossa ranskankerma, munat, sokeri, jauhot, kaneli ja suola. Kuori omenat ja poista keskiosa. Pilko pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita ranskankermatäytteen joukkoon.
Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikina. Kun taikina on pari senttiä piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 23 cm) suurempi, nosta se voideltuun vuokaan kaulinta apuna käyttäen. Painele reunoille ja pohjalle, älä kuitenkaan venytä tai runno. Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sulata päällisen voi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta hieman jäähtyneenä.

1 kommentti:

  1. pakko kokeilla tata reseptia viimestaan syksylla omppujen sesonkina!! :p

    VastaaPoista