tiistai 3. heinäkuuta 2012

Vadelma-mascarponemacaronit

Isosisko tuli tänään meille viettämään kesälomapäiviään. Kävimme kaupassa, ja ostimme kaupan edestä jätskit. Päätin ottaa riskin ja kokeilla pistaasijäätelöä, ja hyi että, kun olikin pahaa. En siis todellakaan suosittele. No vaihdoimme jätskit (koska omani oli pahaa, enkä voinut tietää sitä koska en ollut maistanut ennen, ja koska olen nuorempi minulla on oikeus vaihtaa oma jäätelöni isosiskon jäätelöön ?! ), mutta tästäkin huolimatta pieni makean nälkä jäi silti.

Macaron leivokset ovat pitkään olleet " To Do"-listallani, ja nyt vihdoin kokeilin tehdä niitä. Ohjeen löysin "Lunni leipoo"-blogista. Siellä oli myös tosi hyviä vinkkejä, joita noudatin, noh ainakin suurinpiirtein. Itse en siivilöinyt tomusokeria ja mantelijauhetta, koska en omista tällähetkellä siivilää, ja taisin kyllä sekoitella taikinaakin hiukan liikaa. Talousvaakaa käytin kyllä. Joka tapauksessa, vaikka parantamisen varaa onkin, macaronit onnistuivat yllättävänkin hyvin.

Vadelma-mascarponemacaronit(n.20kpl)

Kuoret:
90 g (n.3 kpl) valkuaisia
25 g taloussokeria
200 g tomusokeria
110 g mantelijauhetta
punaista elintarvikeväriä
Täyte:
100 g mascarponea
3 rkl hyvälaatuista vadelmahilloa

Punnitse valkuaiset ja vatkaa ne huoneenlämpöisinä ensin kevyeksi vaahdoksi (vaahto muistuttaa kylpyvaahtoa). Lisää sitten taloussokeri lusikallinen kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovempaa ja kiiltävää(vaahto muistuttaa muotoiluvaahtoa). Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe sileäksi ja lisää ensin pieni määrä vaahtoon, sekoita voimakkaasti parilla pyöräytyksellä joukkoon. Kääntele sitten varovaisemmin loput vaahdon sekaan, reunoja myöten. Älä ylisekoita, pyöräytysten määrän tulisi olla alle 50 kertaa. Sekoituksen noin puolivälissä lisää pastaväri. Valmis massa vajoaa takaisin muotoonsa noin kymmenessä sekunnissa. Lusikoi massa pursotinpussiin, jossa on pyörepäinen tylla (halkaisija n. 1 cm). Pursota suoralle leivinpaperille halkaisijaltaan n. 1,5 cm kokoisia palluroita, jätä parin sentin välit. Pamauta uuninpeltiä pari kertaa pöydänpintaan, jotta ilmakuplat katoavat. Jätä kuoret seisomaan huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi, jotta pinta kovettuu. Lämmitä uuni sillä aikaa 140 asteeseen.
Paista kuoria uunissa n. 15-20 minuutin ajan, omiani paistoin n. 17 minuuttia. Ota uunista ja laita ritilälle jäähtymään. Irroita leivinpaperista vasta kun kuoret ovat täysin jäähtyneet (tärkeää, muuten kuoret rikkoontuvat ja jäävät kiinni leivinpaperiin).
Sekoita täytteen aineet keskenään. Pursota kuoren mahapuolelle vajaa teelusikallinen täytettä, paina toinen kuori päälle. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, nauti vasta seuraavana päivänä. Macaronit säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

1 kommentti: