Vappusima: (n.20 annosta)
2 sitruunaa
40dl vettä
250g fariinisokeria
250g sokeria
5g hiivaa
Pulloihin:
1tl rusinoita / pullo
1tl sokeria / pullo
Kuori ja viipaloi
sitruunat.Kiehauta
kattilassa puolet vedestä. Nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon sokerit
ja sitruunaviipaleet. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.Lisää
joukkoon loppu vesi kylmänä. Ota kuppiin pieni vesitilkka ja liuota hiiva
siihen. Lisää hiivaseos haalean nesteen joukkoon.Anna käydä
huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
Siivilöi
sima. Pane hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita.
Pullota juoma, korkita ja säilytä viileässä.Sima on
juomavalmista noin viikon kuluttua.
Munkkirinkilät (n.40 kpl)
5dl maitoa
50g hiivaa
1 1/2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1tl suolaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä/voita
PAISTAMISEEN : 1 l rypsiöljyä
PÄÄLLE: sokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola munat ja vajaa puolet jauhoista. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhoista. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä, ja kohota sitten liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kaulitse taikina pöydälle, ja irrota siitä lasin avulla ympyröitä. Tee ympyröiden keskelle reikä jauhotetulla sormella. Kuumenna öljy n.170-180 asteiseksi. Testaa lämpötila pienellä palalla taikinaa. Pudota 2-3 rinkilää kuumaan öljyyn ja paista molemmilta puolilta n. 1-2 min. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa lautasella.
Munkkirinkilät (n.40 kpl)
5dl maitoa
50g hiivaa
1 1/2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1tl suolaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä/voita
PAISTAMISEEN : 1 l rypsiöljyä
PÄÄLLE: sokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola munat ja vajaa puolet jauhoista. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhoista. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä, ja kohota sitten liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kaulitse taikina pöydälle, ja irrota siitä lasin avulla ympyröitä. Tee ympyröiden keskelle reikä jauhotetulla sormella. Kuumenna öljy n.170-180 asteiseksi. Testaa lämpötila pienellä palalla taikinaa. Pudota 2-3 rinkilää kuumaan öljyyn ja paista molemmilta puolilta n. 1-2 min. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa lautasella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti