maanantai 2. tammikuuta 2012

Joululeivonnaisia

Joulu on ohi ja vuosikin vaihtui. Joulukiireiden vuoksi bloggaaminen on taas jäänyt. Mutta ei huolta, joulunaikaan tuli kyllä leivottua ja kokkailtua, ja päivittelen kaikki kokkaukset tänne pikapikaa. Kuvat tulevat hieman jälkijunassa, kunhan kameran piuha löytyy. Joulu meni meillä perinteisesti perheen,suvun ja ystävien kanssa, rauhallisesti ja hyviä ruokia maistellen. Jouluaattona meillä on perinteisesti syöty jouluaterian jälkiruokana Mummin tekemää vadelmajäädykettä ja kahvin kanssa juustoja. Tällä kertaa tein kuitenkin kahvin kanssa vielä, Irlannin matkan innoittamana, Baileys-juustokakun, sillä isäni halusi jotain vaihtelua illan tarjoiluihin. Baileys-juustokakun ohjeen löysin Sitruunaruoho-blogista (sitruunaruoho.net), ja kakku oli kyllä niin maukas että suosittelen kaikkia kokeilemaan. Joulupäivän päiväkahveille tein anoppilaan äidin reseptillä piparkakku-tuorejuustokuppeja.

Baileys-juustokakku

11 domino-keksiä
50g voita
2 riviä valkoista suklaata rouhittuna
2 dl kermaa vaahdotettuna
250g mascarponea (korvaa maustamattomalla hylatuorejuustolla 200g jaHyla  Creme Fraicealla 75g, jos haluat vähälaktoosisen version)
150g Creme fraice (1 prk)
2 kananmunan valkuaista
2 dl tomusokeria (120g)
1,5 dl baileys-likööriä, itse käytin originalia, mutta maustetut liköörit käyvät varmasti oikein mainiosti
4 – 5 liivatelehteä
1 rkl vaniljasokeria

Koristeluun:
Valkosuklaata
Maitosuklaata
Tummaa Suklaata

Murskaa dominokeksit  ja sulata voi. Sekoita voi, keksimurska ja rouhittu valkosuklaa sekaisin, painele irtopohjavuoan (noin 24 cm läpihalkaisijaltaan) pohjalle tasaiseksi kerrokseksi, laita jääkaappiin. Laita liivatteet turpoamaan kylmään veteen. Sekoita vaahdotettu kerma, mascarpone (tai tuorejuusto+ranskankerma) , tomusokeri, vaniljasokeri ja ranskankerma keskenään. Kuumenna Baileys-likööri kiehuvaksi, ota liedeltä ja sekoita likööriin liivatteet, joista olet puristanut ylimääräiset vedet pois. Sekoita tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä, ennen kuin sekoitat liköörin kerma-juusto-seokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele seokseen.  Kaada seos irtopohjavuokaan domino-pohjan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään.
Koristele kakku sen jähmetyttyä suklaarouheella ja sulatetulla suklaalla ja sulan suklaan jähmettyä jääkaapissa vielä hetken verran ennen tarjoilua.

Piparkakku-Tuorejuustokupit(12kpl)

Piparkakkutaikinaa 1 pkt
Vaniljatuorejuustoa 400g
2 kananmunaa
Rusinoita
Voita voiteluun

Voitele muffinssivuoat (metalliset) ja painele piparkakkutaikinaa vuokiin pohjalle ja reunoille. Taikinaa saa olla melko paksulti vuoassa, ettei taikina pala paistaessa. Sekoita kulhossa vaniljatuorejuusto sekä kananmunat tasaiseksi massaksi. Laita jokaiseen taikinakuppiin pohjalle rusinoita (n.10kpl per kuppi) ja kaada tuorejuusto-kananmunaseos rusinoiden päälle. Paista kuppeja 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, tai kunnes tuorejuustoseos saa hieman väriä, ja taikina näyttää kypsältä. Irroita kupit vuoasta veitsen avulla ja tarjoile kahvin ja tai glögin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti